ŻYWIENIE KONI - Helmut Meyer, Manfred Coenen Zobacz większe

ŻYWIENIE KONI - Helmut Meyer, Manfred Coenen

47

Nowy produkt

Przydatne informacje znajdą w niej zarów­no Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki. Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania.

Więcej szczegółów

66,00 zł brutto

Więcej informacji

W bogatej ofercie nauko­wych i popularnonaukowych opracowa­ń, poświęconych głównie hodowli i użytkowaniu koni brak zwartego opracowania poświęconego w całości ży­wieniu koni. Przykładowo, dotychczaso­we dane na temat całkowitego zapotrzebo­wania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki po­karmowej, częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są często tajemnicą danej stajni. Wszystko to sprawia, że wiele osób zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat ży­wienia koni.

Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie książki „Żywie­nie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni leży głęboko na sercu.

Przydatne informacje znajdą w niej zarów­no Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki. Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania.

Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu pokarmo­wego konia, jak również szeroko rozbudo­wane informacje na temat bazy paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.

Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia ko­ni" prof. dr Helmuta Meyera zostało bar­dzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjo­natów koni w Polsce.

Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

W treści:
1. Od liściożercy do „owsianego silnika" 13
2. Wiadomości ogólne 19
3. Podstawy żywienia 27
4. Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i strukturalne 57
5. Pasze 99
6. Stajnia 149
7. Żywienie praktyczne 157
8. Żywienie szczegółowe 167
9. Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym 209
10. Dietetyka 245
11. Żywienie a ochrona zwierząt 265

Autor: Helmut Meyer, Manfred Coenen

Format: 175 x 245 mm, stron: 302, oprawa: twarda.

Wydanie 2009

Termin realizacji zamówienia: od 2 do 14 dni

Uwaga

Produkty zamówione poprzez internetowy sklep jeździecki www.hippoland.com.pl są dostępne również w sklepie stacjonarnym HIPPOLAND w Łodzi, przy ulicy Pojezierskiej 2.
(Dzielnica Bałuty, róg Zgierskiej, Pojezierskiej i Julianowskiej). Zapraszamy do korzystania również z tej formy odbioru zamówionych towarów.

Opinie

Napisz opinię

ŻYWIENIE KONI - Helmut Meyer, Manfred Coenen

ŻYWIENIE KONI - Helmut Meyer, Manfred Coenen

Przydatne informacje znajdą w niej zarów­no Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki. Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania.